12.7 C
Kaunas
Penktadienis, kovo 29

Palangos SPA centre poilsiautojų procedūromis rūpinosi nelegalūs grožio specialistai

Ar jau skaitėte?

spa-palangaKlaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau — Klaipėdos AVMI) patikrinusi įmonę, teikusią sveikatinimo ir grožio paslaugas poilsiautojams, nustatė, kad naujai atidarytas SPA centras naudojosi oficialiai atleistų darbuotojų paslaugomis ir mokėjo jiems neapskaitytą darbo užmokestį. Atlyginimą „vokeliuose“ įmonė išmokėjo 8 darbuotojams, „taupymo“ sumetimais be jų žinios atleistiems iš darbo. Apie galimus pažeidimus įmonėje sąmoningi mokesčių mokėtojai Mokesčių inspekciją informavo VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

- Reklama -

„Darbdavio akibrokštas – atleisti darbuotojus jiems nieko nežinant ir organizuoti įmonės darbą taip, tarsi žmonės dirbtų ir atlyginimą gautų legaliai – šokiravo darbuotojus. Apgaulė išaiškėjo, kai viena iš specialisčių nutarė įsigyti verslo liudijimą veiklai ir sužinojo, kad darbdavio lėšomis nėra draudžiama. Išgirdę apie tai savo situacija pasidomėjo ir kolegos. Paaiškėjo, kad kai kurie iš jų ilgiau nei mėnesį dirba SPA centre, nors yra atleisti. Kilus nepasitenkinimui, dalis jų paliko įmonę“, – sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė, pabrėžusi, kad tokie atvejai reti, o didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir moka laiku.

Atleistiems darbuotojams – aerobikos treneriui, masažuotojai, kosmetologėms ir kt. – įmonės vadovas išmokėjo buvusiose darbo sutartyse nurodytą, tačiau oficialiai į įmonės buhalterinę apskaitą neįtrauktą atlyginimą, iš viso apie 2000 eurų sumą grynaisiais. Paaiškinimuose darbuotojai teigė, kad algalapiuose jie nepasirašė, o vienas iš jų pripažino, kad sutiko su sąlyga, jog vietoj pilnos darbo dienos bus fiktyviai įdarbintas trumpesnei dienai, dalį atlyginimo išmokant „vokelyje“. Po kelias valandas per dieną oficialiai dirbo ir daugiau darbuotojų, o įmonės vadovui buvo nustatyta 5 val. darbo savaitės trukmė, t.y. po valandą per dieną, mokant minimalų darbo užmokestį.

Patikrinimo metu įmonės vadovas, bandęs kurti įvairias istorijas apie darbuotojų atleidimą, galiausiai pripažino, jog tokiu būdu siekė išvengti mokesčių. Jam gresia nemažos baudos – už kiekvieną nelegalų darbuotoją, teismo sprendimu, gali būti skirta iki 2896 eurų bauda ir iki 5792 eurų bauda už neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimą; gresia ir mokesčių administratoriaus nurodymas atsiskaityti tik negrynais pinigais. Be to, į valstybės biudžetą įmonei teks sumokėti nuslėptus mokesčius ir papildomai priskaičiuotas sumas.

Taip pat skaitykite:  5 patarimai, kaip išsirinkti geriausią virtuvės stalą

Klaipėdos AVMI šiemet ir pernai išaiškino 36 neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo „vokeliuose“ atvejus; nustatyta, kad neapskaitytą darbo užmokestį gavo daugiau nei ketvirtis tūkstančio darbuotojų; jiems išmokėto nepakaityto darbo užmokesčio suma – apie 330 tūkst. eurų. Atlikusi patikrinimus neapskaitytą darbo užmokestį išmokėjusiose įmonėse, Klaipėdos AVMI papildomai priskaičiavo apie 307 tūkst. eurų mokėtinų mokesčių, delspinigių ir baudų. Už šią sumą tris vasaras gėlėmis galima būtų puošti Klaipėdos miesto teritoriją.

- Reklama -

Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus, taip pat ir neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimą „vokeliuose“ galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

- Reklama -

Svarbiausi faktai:
• Klaipėdos AVMI per šiuos ir praėjusius metus išaiškino 36 „vokelių“ mokėjimo atvejus;
• „Vokeliuose“ išmokėta suma – 330 tūkst. eurų.
• Klaipėdos AVMI „vokelius“ mokėjusioms įmonėms papildomai priskaičiavo 307 tūkst. eurų mokesčių, delspinigių ir baudų sumą.
• Apie „vokelius“, kt. pažeidimus galima pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“.

Laima Domarkienė
Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija

- Advertisement -
spot_img