15.1 C
Kaunas
Antradienis, balandžio 30

Iš Skuodo krašto kilusios asmenybės – naujausios Lietuvos istorijos studijoje

Ar jau skaitėte?

2015-03-26-su-V.Adamkum-3„Istoriją kuria žmonės“, – tokiu šūkiu besivadovaujanti leidykla Leidybos idėjų centras pavasarį išleido solidžią ir išliekamąją vertę turinčią dvitomę knygą „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“. Knygos leidėjai apibendrino per 25-erius Nepriklausomybės metus nueitą kelią ir surinko 2272 Lietuvą kūrusių, kuriančių, jos vardą garsinančių ir pasaulyje pripažintų asmenybių biografijas. Iš daugiau nei dviejų tūkstančių mokslininkų, menininkų, sportininkų, politikų, pareigūnų, visuomenės ir išeivijos veikėjų, pedagogų, medikų, verslininkų ir kitų įvairiausių sričių atstovų 15 galima vadinti Skuodo krašto šviesuoliais. Antrajame leidinio tome galima rasti tokių iš Skuodo krašto kilusių, ne vienerius savo gyvenimo metus šiam kraštui ir Lietuvai paskyrusių ar čia besidarbavusių asmenybių biografijas: profesoriaus, kraštotyrininko Vacio Miliaus, profesoriaus, habilituoto technologijos mokslų daktaro Rymanto Jono Kažio, ilgamečio Seimo kanclerio Jono Mileriaus, Lietuvos Respublikos ambasadoriaus Rusijoje Remigijaus Motuzo, knygų leidėjos, žurnalo „Žemaičių žemė“ vyriausiosios redaktorės Danutės Mukienės, Aleksandro Stulginskio universiteto profesoriaus emerito Edvardo Riepšo, Europos Sąjungos atstovybės Rusijos Federacijoje vadovo, teisininko Vygaudo Ušacko, profesoriaus, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Kęstučio Vitkaus ir kitų.

- Reklama -

Leidinys nuo kitų biografinių žinynų skiriasi tuo, kad greta sausų enciklopedinių faktų pateikiami individualūs ir įdomūs bemaž kiekvienos asmenybės atsakymai į leidėjų užduotus klausimus, kokius savo pasiekimus asmuo vertina labiausiai ir kokie Lietuvos pasiekimai per šiuos 25-erius metus jam atrodo didžiausi ir svarbiausi. Šiuos atsakymus papildo asmenybių pasakojimai apie šeimą, laisvalaikį, o biografijų pradžioje pateikiami savotiški žodžio „asmenybė“ apibrėžimai – šį sudėtingą klausimą knygos herojams uždavę leidėjai džiaugiasi gavę įvairiausių atsakymų.

Skuode gimęs ir Skuodo Bartuvos progimnazią baigęs biomedicinos mokslų daktaras, Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Jūros ekologijos laboratorijos vadovas ir vyresnysis mokslo darbuotojas Linas Ložys mano, kad asmenybė niekada nepasiduoda rutinai ir gyvenimiškoms smulkmenoms, o smulkmenos jos neišveda iš pusiausvyros ir tuo labiau nepražudo. „Tai tvirto charakterio žmogus, kuris kovos už savo įsitikinimus iki galo. Taip pat tai solidus žmogus, gebantis sutelkti kolektyvą, laikantis galvą aukščiau už asmeninį „Aš“, savo poelgiuose besivadovaujantis sąžine ir moralinėmis vertybėmis. Tai žmogus, kuris pirmas priims smūgį ir apgins savo draugą, šeimą, kolektyvą, šalį ar tautą, kuris asmeniniu pavyzdžiu ir atsidavimu darbui ar idėjai įkvėps visus aplinkui atiduoti visą savo energiją ir intelektą dėl bendro tikslo. Tai geležinės valios žmogus,“ – tvirtina mokslų daktaras. 2006 m. už darbų ciklą „Žuvų populiacijų bei bendrijų tyrimai ir jų taikymas išteklių valdymui bei apsaugai (1995–2005)“ mokslininkui įteikta Lietuvos mokslo premija. Šį apdovanojimą L. Ložys laiko svarbiausiu savo darbų įvertinimu.

„Asmenybė – tai išmintingas, tvirtas, doras, darbštus, nuoširdus ir savo pasiekimais nesipuikuojantis žmogus“, – teigia Skuodo rajono Truikinų kaime gimęs dailininkas Valerijonas Vytautas Jucys. Jis yra ilgametis Lietuvos ekslibriso parodų ir Vilniaus ekslibrisų bienalių kuratorius. Dailininkas sukūrė per 800 ekslibrisų, daugybę estampų, o ypatingą vietą jo kūryboje užima 34 autobiografinių estampų (linoleumo raižiniai) ciklas „Homo sum“ (2008–2009 m.). Paklaustas, kokius savo darbus menininkas laiko svarbiausiais, V. V. Jucys atsako: „Vienas svarbiausių mano pasiekimų yra tai, kad pavyko sėkmingai tęsti Lietuvos ekslibrisų parodų ir Tarptautinių Vilniaus ekslibrisų bienalių tradiciją. Už tai esu dėkingas kolegoms dailininkams ir visiems knygos ženklų mylėtojams – be jų nuoširdaus palaikymo šito padaryti nebūtų pavykę.“

Taip pat skaitykite:  Kaip elgtis, jei darbdavys man nemoka atlyginimo?

Apibrėžti žodį „asmenybė“ knygoje bando ir kita iš Skuodo kilusi asmenybė – Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos akto „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“ signataras, ekonomistas Vilius Baldišis. Jis yra trijų knygų bendraautoris, parašė daugiau kaip 40 mokslinių ir mokslo populiarinamųjų straipsnių, skaitė mokslinius pranešimus keliose tarptautinėse konferencijose Švedijoje, JAV ir Suomijoje. Signataras apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu. Paprašytas išskirti svarbiausius savo pasiekimus, ekonomistas pasakoja: „Kartu su kolegomis S. Uosiu ir V. Terlecku parengėme teorinę ir praktinę imperinės TSRS ekonominės ir finansų sistemos sugriovimo metodiką. Kartu pagrindėme ir sukūrėme nepriklausomos Lietuvos pinigų, kredito ir finansų institucijų atkūrimo teorinę metodiką ir ją įgyvendinome praktikoje.“

- Reklama -

Ne mažiau svarbus nei biografijų žinynas yra ir pirmasis šio leidinio tomas. Jame pateikiamos 37 autorinės apžvalgos, kuriose mokslininkai, buvę Vyriausybės kabinetų nariai, dalyvavę daugelyje reformų, žurnalistai, pakalbinę daugelį kompetentingų specialistų, ir kiti ekspertai apibendrino per 25-erius metus Lietuvos nueitą kelią. Tai unikalūs straipsniai, kuriuose pirmą kartą apibendrinama naujoji Lietuvos istorija. Nors, atrodo, kalbama apie neseną laiką, tačiau apžvalgose gausu faktų, kuriuos jau esame primiršę ar nežinojome, čia gausu pavardžių ir istorinių, anksčiau niekur nepublikuotų nuotraukų. Greta įvairių sričių apžvalgų pateikiami ir valstybės institucijų, ministerijų bei didžiausių, seniausių, reikšmingiausių šaliai verslo įmonių pristatymai, kuriuose pasakojama šių įstaigų istorija, minimi svarbiausi čia veikę ar tebeveikiantys asmenys ir jų indėlis į Lietuvos pažangą.

- Reklama -

„Valstybių istoriją rašo ne kokia nors nežinoma jėga, ne bevardė liaudis, o konkretūs žmonės. Ir tai, kas per dvidešimt penkerius metus buvo sukurta, iškovota, išmokta ar suvokta, padaryta konkrečių asmenybių. <…> Taip suprantu ir šios knygos paskirtį – kaip dokumento, kuriame užrašyti mūsų istorijos kūrėjų vardai“, – specialiai knygai „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ rašo Prezidentas Valdas Adamkus.

Taip pat skaitykite:  Seimas įteisino gimdymą namuose

Apie jau nueitą Nepriklausomybės kelią žodžius šiai knygai tai pat parašė Prezidentė D. Grybauskaitė ir Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. V. Landsbergis, cituojama istorinė Prezidento A. M. Brazausko inauguracinė kalba. „Šiandien galime didžiuotis tuo, kad sėkmingai išlaikėme savarankiškumo egzaminą ir nuveikėme daug prasmingų darbų. Esame laisvi, stiprūs ir gerbiami tarptautinės demokratinės bendruomenės nariai, priklausome Europos Sąjungos šalių šeimai, mus saugo NATO“, – šio laikotarpio pasiekimus apibendrina Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Leidėjai rudenį išleis ir specialią anglišką šios knygos versiją, kuri taps puikiai valstybę pasauliui pristatančiu leidiniu. Be to, verslui aktualiausios ir Lietuvą kaip pažangios ekonomikos šalį pristatančios apžvalgos spausdinamos ir neseniai išleistame, bet po pasaulį jau keliaujančiame žurnale anglų kalba „Lithuanian Business Review“.

- Advertisement -
spot_img